HOBBY’S CILIA

 

1. Kaarten maken

                           

Kaarten maken is een hobby die door heel veel mensen wordt beoefend.

Het aantal verschillende technieken is eindeloos. Er worden ook steeds weer nieuwe apparaten ontwikkeld om allerlei vormen te snijden, ponsen, stansen, bedrukken enz.

Zeker voor de feestdagen worden zeer veel kaarten zelf gemaakt maar ook voor elke andere gelegenheid is er wel een kaart te maken.

Hoewel er tegenwoordig op veel plaatsen mooie kaarten te koop zijn, vinden de meeste mensen het toch ook heel erg leuk een eigengemaakte kaart te ontvangen.

Inmiddels zijn er op het internet allerlei webwinkels waar vrijwel elk materiaal voor de hobby te verkrijgen is. Ook zijn er ketens van hobby winkels en bij supermarkten, drogisterijen, actiewinkels, boekwinkels etc. is tegenwoordig ook bijna alles voor deze hobby te koop. Ook hebben veel kaartenma(a)k(st)ers een eigen community of website om ideeën uit te wisselen.

 

2. Handwerken

                              

Handwerken is natuurlijk een erg algemene term en eigenlijk is alles wat we hier zelf gemaakt hebben natuurlijk handwerk maar in dit geval bedoelen we vooral breien en haken. Deze hobbies worden ook door zeer veel mensen gedaan, en dan in het Europa van na de 19e eeuw vooral door vrouwen. Daarvoor werd er echter vooral door Europese mannen gebreid, zoals schaapherders tijdens het hoeden van hun kudden. Tot in de 20e eeuw was de breiende schaapherder of visser nog een normaal verschijnsel. Voor het breien en haken wordt vooral wol en acryl of katoen gebruikt, maar in principe kan elk materiaal dat tot garen gevormd kan worden ervoor worden gebruikt. Zo was in de zestiende eeuw het gebruik van zijde en gouddraad voor gebreide religieuze gewaden bv populair.

Tot in de jaren 70 van de 20e eeuw werd breien, evenals haken (en borduren), aan meisjes geleerd op de lagere school. Op sommige scholen werd ook breiles aan jongens gegeven. De decennia daarna is het aantal scholen dat nog breiles inroosterde snel afgenomen. Vanaf 2010 komt de wekelijkse breiles op vrijwel geen enkele basisschool meer voor. Een uitzondering vormen Vrije scholen waar het handwerken blijkbaar nog wel wordt aangeleerd.

 

Het professioneel breien gebeurt inmiddels vrijwel alleen nog met de breimachine. Het machinebreien verbeterde de mogelijkheden van het gebruik van dunnere materialen als acrylgaren, katoen, wol-acryl en katoen-acryl. In de industrie wordt bijvoorbeeld van metaaldraad machinaal gaasband gebreid. Handmatig breien wordt vooral nog door de hobbybreiers gedaan. Hoewel in West-Europa vooral beoefend onder oudere dames, zijn er ook nog steeds jonge vrouwen die zich met het hobbybreien en haken bezighouden. Ook beperkt het zich echt niet tot kleding maar worden er echt van alles gebreid en gehaakt. Voor het breien en/of haken is ook wel relatief veel tijd nodig. Zelfs als je de kunst eenmaal goed beheerst, vergt het wel 15-40 uur voor een gemiddelde trui of vest.

Inmiddels heb ik het rondbreien ontdekt en doe ik het bijna dagelijks. De electrische breimachine heb ik ook heel wat werkjes op gemaakt. Helaas door verhuizing en ruimte gebrek heb ik die weg moeten doen. Sinds 5 jaar heb ik ook een brei-haakclubje opgericht in “de Middelburcht”