Hobby’s André

 

1. Zingen in een koor

             

Muziek luisteren is een hele fijne bezigheid en doe ik ook best veel, maar zelf zingen in een koor is voor mij nog steeds een heerlijke ontspanning, ik beleef er veel plezier aan en hoop het nog lang te mogen doen. Ik zou eigenlijk denk ik niet zonder kunnen.

Als jongen van 7 jaar ben ik begonnen op het kinderkoor “Jong Leven” waar we kindermusicals zongen en speelden. Later werd dit een tienerkoor en de naam werd gewijzigd in gemengd koor “de Ruyterstadsingers”. Helaas hebben we in goed gezamenlijk overleg eind 2013 moeten besluiten het koor op te heffen. Ik heb daar veel plezier beleefd en het was een belangrijk deel van mijn leven.  De website die ik van het koor gemaakt had laat ik ook bestaan dus als u nog een foto wilt zien of nog eens luisteren naar het van de leden meest favoriete nummer Cantique de Jean Racine van G. Fauré, neem daar dan gerust een kijkje.

  het adres is:   http://www.ciland.nl/rssingers/

Maar…. zoals gelukkig ook vele andere leden heb ook ik een ander koor gevonden waar ik nu sinds december 2013 lid van ben:   Vocalgroup Sing@Sea in Oostkapelle. Een heel ander koor maar ik voel me daar vanaf het begin erg prettig en de muziek vind ik ook heel mooi en fijn om te zingen.  We zingen hier een heerlijk, goed in het gehoor liggend, afwisselend repertoire. Inmiddels ben ik ook de webmaster van het koor, verzorg opnames van optredens en de oefenavonden en zet die elke week op website, en ook verzorg ik samen met iemand anders dat alle muziekstukken in het programma Finale ingevoerd worden zodat iedereen daar thuis via de computer mee kan oefenen.
Houd u ook vooral die website in de gaten, u vindt er van alles over het koor, kunt er even luisteren en/of wat foto’s bekijken en ook vindt u er nieuwsberichten en een overzicht van geplande optredens.

  het adres is:  http://www.singatsea.nl/

 

2. Figuurzagen en Pyrografie

                  

Hout is een mooi en warm materiaal waarmee je hele mooie en leuke dingen kunt maken. Vroeger werd het vooral gebruikt voor het maken van alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals meubels e.d. maar later ook voor speelgoed, verfraaiïng, kunst enz. Er zijn ook zeer veel soorten hout en allerlei technieken om het te bewerken. Over de hele wereld, vanaf de oudheid tot heden, wordt ook door zeer veel mensen houtbewerking als hobby beoefend en daar zitten ware kunstenaars onder.

Mijn hobby met hout is dus figuurzagen. Ooit ben ik op de middelbare school hiermee begonnen door een zeepaardje te figuurzagen voor mijn ouders en vond dat meteen al een geweldige hobby. Uiteraard toen nog met de bekende figuurzaag beugel en eenvoudige patronen waarbij bv alleen de omtrek werd uitgezaagd uit triplex. Hoe langer je natuurlijk met een hobby bezig bent en er handigheid in krijgt wil je ook moeilijkere werkstukken proberen. Tegenwoordig zijn daar fantastische elektrische figuurzagen voor beschikbaar waarmee zeer veel mogelijk is.  Ik maak gebruik van de hierboven op het plaatje getoonde machine.

Mijn favoriete werk is het maken van fret- of binnen zaagwerk. De techniek hiervan is dat een foto van personen of voorwerp zo bewerkt wordt dat hiervan een patroon ontstaat waarbij een zoveel mogelijk natuurgetrouw beeld ontstaat wat dan op hout overgebracht wordt en daarna uitgezaagd. Daarnaast maak ik ook werkstukken met de zgn intarsia techniek. Dit is een al zeer oude techniek waarbij een voorwerp in meerdere stukken verdeeld wordt, en nadat alle stukken apart uitgezaagd zijn, worden ze weer samengevoegd tot een geheel, waarbij dmv het schuren van de afzonderlijke stukken een 3d effect bereikt wordt. Meestal wordt dit gedaan met onbewerkt hout en wordt de kleur en contrast bereikt door verschillende houtsoorten te gebruiken.

Op het internet zijn ook diverse websites over figuurzagen en/of houtbewerking te vinden waar allerlei patronen en voorbeelden te vinden zijn. Vooral in Amerika is dit zo groots dat daar regelmatig grote speciale tentoonstellingen/weekenden worden gehouden en diverse mensen van deze hobby hun beroep gemaakt hebben. Ik ben echter gewoon een hobbyïst die voor zichzelf en familie en vrienden werkstukken maakt. 

 
Sinds 2021 heb ik een onderdeel toegevoegd en dat is pyrografie. Erg leuk om te doen en je kan er prachtige werkjes mee maken en later wil ik die 2 ook gaan combineren. Dus uitgezaagd werk verfraaien met pyrografie.
Ook hierover is heel erg veel op internet te vinden en er zijn echt ware kunstenaars waarbij ik me echt maar een amateurtje voel maar wel trots op wat ik tot nu toe gemaakt heb zoals je in de fotoalbums kunt zien.

een paar websites over figuurzagen en patronen zijn:

http://www.scrollsawartist.com/

https://www.pinterest.com/explore/scroll-saw-patterns/

https://www.scrollsaw.com/pages/beginner-new-scroller-guide-instructions-primer

https://www.youtube.com/watch?v=tFI0qkDzfsI

 

3. Computers

                  

De computer is ook al bijna niet meer weg te denken en anders zou u deze website natuurlijk ook niet kunnen bezoeken.

Zo wordt bij ons de computer dus gebruikt om deze en andere websites te maken zodat we u deelgenoot van onze hobby’s kunnen maken, maar ook voor internetbankieren, het bewerken/bewaren van videofilms en foto’s, muziek bewerken/afspelen, films kijken, spelletjes spelen, mailen en allerlei informatie opzoeken en gebruiken doen we dus eigenlijk dagelijks.

Voor ons hoeft het echt niet steeds het nieuwste van het nieuwste te zijn maar we hebben inmiddels wel behoorlijk wat apparaten in huis.

de IPAD van Cilia waar zij dagelijks gebruik van maakt voor het opzoeken van allerlei leuke sites en patronen over handwerken en ze is ook regelmatig op facebook te vinden en speelt er spelletjes op zoals wordfeud, bingo en puzzels.

de laptop van nog geen jaar oud:
MSI  Intel® Core™ I7- 6700HQ, 2.60 Ghz; 8 Gb DDR3 werkgeheugen; Videokaart: IntelHD Graphics 930M, + NVIDIA Geforce GTX 960M ; beeldscherm 17,1″ IPS Led 1920*1080; 

de printer, een HP Photosmart 5520e 

de QNAP Nas server  met een 2 x een HDD van elk 4TB in raid opstelling